Χθες Τρίτη, οι τρεις Αμερικανοί αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πήραν μέρος στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για την ανανέωση του Κογκρέσου, αν και βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.
Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2026, ο αστροναύτης Ανίλ Μένον ανέφερε ότι η ψήφος είναι δυνατή ακόμη και από το διάστημα. Και τα τρία αμερικανικά μέλη του πληρώματος, σημείωσε, είχαν το προνόμιο να ψηφίσουν από τον σταθμό.
Ο Μένον διευκρίνισε ότι ο ίδιος, ο Λουκ Ντιλέινι και η Τζέσικα Γουάτκινς συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά τα ψηφοδέλτια και τα έστειλαν κρυπτογραφημένα στην αρμόδια εκλογική αρχή.
Δικαίωμα ψήφου από το 1997
Αστροναύτες της NASA που λαμβάνουν μέρος σε διαστημικές αποστολές έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αμερικανικές εκλογές από το 1997.
Από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ θα κριθεί ο συσχετισμός δυνάμεων στο Κογκρέσο, καθώς και τα περιθώρια του Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει πολιτική κατά το υπόλοιπο της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

































